İlk defa, yedi yıl önce (2006) Japonya’da başlayan ve her sene farklı bir ülkede devam eden “International Linear Collider School” 2013’te Antalya’da düzenlendi. Organizasyonu her sene olduğu gibi ICFA (International Commitee for Future Colliders) ve LCC (Linear Collider Collaboration) başta olmak üzere dünyanın önemli araştırma merkezleri de (CERN, FERMILAB, SLAC, DESY, INFN, IN2P3, CEA, NSF, CPAN, KEK, IHEP, RRCAT) sponsor olarak destekledi. Ağustos 2013 ayında biten başvurularda, 38 ülkeden 350 öğrencinin başvurusu incelenerek 54 tanesi kabul edildi.
 

Özellikle gelecekte yapımı planlanan ve üniversitemizin de üyesi olduğu CLIC ve ILC doğrusal çarpıştırıcılarının anlatıldığı dersler; ilk 2 gün boyunca ortak, sonraki günlerde hızlandırıcı fiziği ve hızlandırıcı teknolojileri olmak üzere paralel 2 farklı oturumda devam etti. Ortak derslerde temel hızlandırıcı fiziği bilgileri ile tanışan öğrenciler daha sonraki günlerde, enjektörler, sönümleme halkaları, demet dağıtım ve kontrol sistemleri, süperiletken sistemler, RF teknolojileri gibi konularda kapsamlı derslere katıldı. Dersler, belirlenen müfredat kapsamında dünyanın başlıca merkezlerinden seçkin öğretim üyeleri tarafından verildi: Kaoru Yokoya (KEK), Frank Tecker (CERN), Daniel Schulte (CERN), Hermann Schmickler (CERN), Masao Kuriki (Hiroshima U.), Yannis Papaphillipou (CERN), Andrei Seryi (John Adams Inst.), Walter Wuensch (CERN), Takayuki Saeki (KEK), Stefan Simrock (ITER), Zheqiao Geng (PSI).
Yapılan final sınavında seviyelerini ölçme şansı bulan öğrencilerden dereceye girenlere organizasyon komitesinden Prof. Dr. Weiren CHOU (Fermilab) , Prof. Dr. Alex CHAO (SLAC) ve Prof. Dr. Ömer YAVAŞ (Ankara Univ.) tarafından başarı sertifikası ve kitap takdim edildi. Ödül töreninde konuşma yapan üyeler ve öğrenciler başarılı organizasyon için emeği geçen herkesi kutladı.

Detaylı bilgi için LCS2013 web sitesini ziyaret edebilirsiniz.